Home   News   Article

Peckover School in Wisbech is set for 'eco-classroom' nursery




A Fenland school is set to get a new 'eco-classroom' nursery building for up to 60 youngsters if plans are approved.

The new 'eco-classroom' nursery will look something like this. (7309174)
The new 'eco-classroom' nursery will look something like this. (7309174)

The Brooke Weston Trust has applied for permission to build a new single storey 'eco-classroom' nursery and single storey extension to the existing building at Peckover School in Wisbech.

The nursery will be built on the existing school playing field however, a design and access statement drawn-up by Carter Design on behalf of Brooke Weston and explains the trust has obtained a 30 year lease on a parcel of land adjoining the primary school which "more than offsets the area lost by development".

The 'eco-classroom' will be made from 99 per cent recyclable materials and will have a top rating for energy performance.

It says: "The bespoke architect designs have outstanding performance to significantly reduce energy usage and the carbon footprint. The designs blend with the natural surroundings to create inspiring and practical teaching spaces for the next generation."

The building extension will provide extra space to the school and will subdivide an existing room to create a new office and a small meeting room.

The statement explains there is not nursery provider in the schools catchment area or ward and as a result pupils starting in reception come from up to 11 different pre-school settings.

It adds: "Several start with no pre-school experience, often pupils from Eastern Europe, in 2014-2015 50 per cent of the cohort had had not previous pre-school experience, meaning very low starting points and resulting in the cohort being behind in subsequent year groups."

The 375 pupils school consistently has around 55 to 60 pupils starting and the new nursery facility will have an intake of 60 children.

The floor area of the nursery building will be divided into different areas, the main play room will be 150sq m, and will have a store room and children's toilets area.

There will also be a kitchen with a serving hatch to main playroom, a staff room and an adult/disabled toilet.

The new nursery building will front onto a new play area which will be provided with a canopy to provide shading.

The statement adds: "Designed to be easily accessible from the car park the location on the site necessitates only a short walk to the building from teh drop off area. The location has been chosen to negate the impact on any of the existing trees on the site."



This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More